Verbunkos / Magyar Táncok: Magyar Nóták Veszprém Vármegyéből

3.200 Ft

Kategória:

Leírás

A magyar zenetörténet egyik legfontosabb 19. századi forrása a „Magyar Nóták Veszprém Vármegyéből” c. gyűjtemény, amelynek füzetei 1823 és 1832 között jelentek meg Veszprémben. A darabok verbunkos táncok fortepiano-ra alkalmazott változatai, szerzői többnyire a kor híres hegedűsei:Bihari, Lavotta, Rózsavölgyi, Csermák és mások.
A verbunkos a 18. század végétől csaknem egy évszázadon keresztül sajátos magyar műfajnak és stílusnak számított Európában, zenei nyelvként számos zeneszerző (pl. Haydn, Hummel, Beethoven) is felhasználta.
A kötet 1994- ben reprint kiadásban Rakos Miklós szerkesztésében jelent meg. Horváth Anikó e művek közül választott ki 30-at, hogy e sokszínű, gazdag, és zenetörténetünk későbbi mestereire is ható, mélyen magyar stílust megismertesse a hallgatósággal. A táncok változatos dallamvilága, magyaros ritmikája, virtuóz, szabad figurációi, Erkel operáiból, Liszt zongoraműveiből ismerős tematikája teszik vonzó zenei élménnyé a cd meghallgatását.
A táncok keletkezésének idejéből származó, muzeális értékű, – Schmidt pozsonyi mester 1830 körül épített – szépséges zongorájának különleges hangszínei még „korhűbbé” varázsolják a művek hangulatát.
Előadó:
Horváth Anikó- fortepiano

További információk

Műfaj

N/A

Előadó

N/A

Megjelenés éve

N/A