Somnakaj / Gipsy Musical Napi akció: 3500.-Ft helyett 3000.-Ft

3.000 Ft

2014.
Somnakaj
Több ismert hazai művész és alkotó komoly előkészítő munkája nyomán megszületett az első roma sorsjáték, avagy gipsy musical, a Somnakaj, amelyet a Budapesti Tavaszi Fesztivál keretében mutatott be 2014.áprilisában a Művészetek Palotája.
A különböző kulturális közegekből, színterekről érkező alkotók és előadók jól tükrözik a roma kultúra sokszínűségét. A szereplők ismert hazai és világhírű énekesek, zenészek. A darabban egy roma lány, Somnakaj meséli el saját történetét, amelynek állomásai a darabban megelevenednek. A történet bővelkedik humorban, misztikumban, de mégis reális képet fest a hazai cigányságról. A szabadszellemű, tehetséges lány alakja jól szimbolizálja a roma kultúrában és történelemben fontos szerepet betöltő szabadság iránti vágyat, a korlátok közé nem szorítható tehetséget és egyéniséget. Az előadás koncert és színház, tánc és irodalom, tradicionális képzőművészet, hagyományőrzés és modern formák találkozása. A produkció életre hívásánál a legfőbb törekvések voltak a roma kultúra bemutatása, mint a nemzeti és az európai kultúra része, és a pozitív szemléletváltás beindítása a társadalomban. Ez a darab a roma kultúrát nem csupán önmagában, elszigetelt valóságában mutatja be, de az ősi tradíciókat tükröző dalok mellett megjelennek a XXI. század hatásait is magukban foglaló új alkotó formációk, stílusbeli újítások, átdolgozások.
Az előadásban koncertszerűen megszólaló dalok ilyen köntösben még soha, sehol nem hangoztak el. Többek között autentikus roma népdalok a maguk tradicionális formájában, ezen dalok modern átiratai, Marko Markovic balkáni behatásokat tükrőző roma szerzeménye, Szakcsi Lakatos Béla roma jazz dala, improvizációja, Romano Drom és Ternipe dalok átdoIgozásai, rap és slam betétek kaptak helyet a műsorban. Szirtes Edina Mókus és Kovács Antal hangszerelésében újraértelmezheti a közönség mindazt, amit a cigány zenéről tudni vélt. A színes zenei cross over jól tükrözi azt az összefogást, amely a résztvevők tekintetében is, eddig soha nem látott módon valósul meg a színpadon. Mindeközben pörögnek az események, és az előadás végére mindenki megérti azt a világos és egyszerű üzenetet, hogy mind emberek vagyunk, cigányok és nem cigányok, ugyanúgy sírunk, ugyanúgy nevetünk.
A Somnakaj az első roma sorsjáték avagy Gypsy musical, a színház és a koncert egyvelege, romák és nem romák előadásában. A darabban helyet kap az élőzene, a tánc, a tradicionális képzőművészet és iparművészet, melyek együttesen adnak hiteles képet a roma világról. A világhírű roma zenészek mellett a fiatal roma tehetségek és hazai nem roma művészek is szerepet kapnak.

Kategória:

Leírás

Író: Müller Péter Sziámi
Zeneszerzők: Kovács Antal, Marco Markovic, Szakcsi Lakatos Béla, Szirtes Edina Mókus, tradicionális roma dalok
Hangszerelő: Kovács Antal, Szirtes Edina Mókus
Rendezőasszisztens: Libor Laura
Díszlettervező: Árvay György
Koreográfus: Mihályi Gábor, Juhász Zsolt, Deffend Inci
Rendező: Hegyi Árpád Jutocsa
Szereposztás:
Somnakaj: Szakács Hajnalka
Gojma: Kovács Antal
Misi: Mező Misi / Oláh Gergő
Doktornő: Falusi Mariann
Zsáró: Papadimitriu Athina
Sanyi tata: Balogh Lajos
Béla bácsi: Szakcsi Lakatos Béla
Lajoska: Kathy Horváth Lajos
Zenekar:
Bede Péter – fúvós hangszerek
Csurkulya József – cimbalom
Földes Gábor – basszusgitár
Horváth József – ütőhangszerek
Kovács Ferenc – trombita
Kovács Máté – kanna, ütőhangszerek
Seres Vilmos – szaxofon
Szirtes Edina Mókus – hegedű
Vidák Róbert – gitár
Kórus
Balogh József, Dobi Matild, Farkas István, Lakatos Béla, Szilvási István, Tintér Gabriella

További információk

Műfaj

Cigány/gipsy

Előadó

Somnakaj / Gipsy Musical

Megjelenés éve

N/A