Sebő ferenc: Pannon Freskó + Sebestyén Márta + Palya Bea + Bognár Szilvia

3.500 Ft

Kárpát-medence jó ezredéve kialakult magyar állama a római provinciáról, Pannóniáról nevezte el magát. Hagyományaink a messze európai múltban gyökereznek, minél többet tudunk róla, ez annál nyilvánvalóbb. A történet eleje még a mítoszok ködébe vész.
Európét, a keleti királyleányt (földrészünk névadóját) a főisten, Zeusz rabolta el bika képében s vitte Krétára. De a Trójából menekülő Aeneász királyfi Római Birodalma már kiemelkedik az ismeretlenség ködéből. A népvándorlás hullámai s a kereszténység évszázadai után a sok politikai változás ellenére is egységes kultúra alakult ki ezen a földrészen, melyet a mi magyar hagyományaink is hitelesen közvetítenek.
Műsorunk ezen az őseinktől örökölt nyelven mondja el emberi érzelmek, szerelem és halál fenséges harcait, a Tavasz (születés), a Nyár (beteljesülés), az Ősz (elmúlás) és a Tél (haláltánc) karakteres színeiben. Mint egy ásatás freskótöredékeit, úgy illesztjük össze az évezredek örökölt formáit, kincseit mai tudásunk, tánc- és zeneismeretünk, valamint klasszikus magyar költők énekelt szövegei segítségével.
A történelmi múltból ismert mozdulatok elevenednek meg élő hagyományainktól inspirálva. Közismert dallamok különféle etnikai karaktert felvéve, mai világunk dinamikus hangzását bátran vállalva villantják fel összetartozásukat s bizonyítják az európai (s benne a magyar) kultúra-éltető, világot formáló hatását. A kialakuló kép egyszerre új és ismerős, átélhető és megélhető.
Sebő Ferenc zeneszerző
A CD megjelent 2009- ben.

Kategória:

Leírás

Előadók:
Sebő Együttes
Barvich Iván, Orczi Géza, Perger László, Sebő Ferenc
+
Bognár Szilvia, Palya Bea, Sebestyén Márta (ének)
Agócs Gergely (fujara)
Balogh András (kürt)
Csávás Attila (szaxofon, klarinét)
Gera Attila (szaxofon, duda)
Gyenge Lajos (dob),
Koppányi Zsolt (tuba)
Kovács Ferenc (trombita)
valamint a Magyar Állami Népi Együttes táncosai (ének) és zenekara Pál István (hegedű) vezetéséve
Zeneszerző:
Sebő Ferenc

További információk

Műfaj

Népzene/világzene

Előadó

Sebő Ferenc

Megjelenés éve

N/A