Nana Vortex: Forduló

2.800 Ft

A nem is oly rég megalakult és lemezbemutató koncertjére készülő Nana Vortex muzsikája az elmúlt harminc év magyar népzenéjéből és világzenéjéből, valamint Kaszap Atilla, a zenekar alapítója korábbi zenekaraiban összegyűjtött élményeiből táplálkozik. Zenéjük az ő útkeresésének eredménye: eklektikus, amennyiben nem tud egy stílus mellett lehorgonyozni, és útkeresés, amennyiben nem kívánja a lezártság illuzióját sugallni; mégis összetéveszthetetlenül koherens, markáns formákon átszűrt világ, amiről azt mondhatják, hogy a sajátjuk. A zenekar elnevezése erre utal: A ‘nana’ a zene metaforája: a legelemibb és legősibb hangszerünkre, az éneklésre, dúdolásra utal. A vortex latinul örvényt jelent, amely a produkció zenei világában az egymásba hajló stílusok és hangulatok sokszínűségét sugallja.
“Ebben a hangzásban tudtuk átélni a különféle műfajok egymásra hatását, és annak örömét, hogy nagyon különböző zenei múlból érkező zenészek hogyan tudnak közösen gondolkodni, alkotni, valami újat és sajátosat létrehozni.” – mondja a dalok szerzője Kaszap Atilla, aki hosszú utat járt be az autentikus folk-kultúra felől a világzene, a jazz és a blues tartományai felé.
A dalok Boros Gábor hangszerelésével nyerték el végső formájukat, szövegviláguk a huszadik század legjelesebb irodalmi értékei előtt tiszteleg: a repertoár egyrészt Kosztolányi Dezső és József Attila verseire, másrészt az azokból táplálkozó saját szövegekre épül.
A lemez különlegessége többek között az is, hogy egy balaton-felvidéki présház teraszán lett felvéve, és ezzel az anyag az egyik első magyar hangvideó albumként arra tesz kísérletet, hogy a többféle médiumon keresztül is összefüggést teremtsen dallam és táj, kép és szöveg között.

Kategória:

Leírás

Dalok:
1.Egy régi hang 4’12
2.Körforgásban 3’39
3.Éjfekete 4’45
4.Vadludak 4’38
5.Huszáros 3’16
6.Lassan hullik 5’27
7.Kopott ember 4’50
8.Ezüstrongy 4’57
9.Eszmélet 3’49
10. Ülni, állni, ölni, halni 6’28
11. A pusztába 3’46
12. Előre 3’41
Előadók:
Jéger Dorottya – ének
Paár Julianna – ének
Kaszap Atilla – szaxofon, brácsa, ének
Bíró Szabolcs „Maszkura“ – harmonika, ének
Szabó Dániel – cimbalom
Boros Gábor – nagybőgő
Földesi Attila – dob

További információk

Műfaj

Népzene/világzene

Előadó

N/A

Megjelenés éve

N/A