Móser Zoltán: Alámerült Atlantiszom sorozat I – V. 12500.-Ft helyett 10.000.-Ft

10.000 Ft

Külön, külön is megvásárolható: 2450.-Ft / db

Kategória:

Leírás

Alámerült Atlantiszom sorozat I – V.
Közel negyven éve fotózom, nagyjából ennyi ideje járom a Királyi Magyarországot és fényképezem a megmaradt középkori emlékeket. Az első képeimet Zolnay László és László Gyula könyveihez készítettem, de a hungarológia témájában azóta több könyvem is született. készült egy olyan sorozatom is, ahol egy-egy kép mellé mindig egy oldal szöveget kellett írnom. Öt évig a Magyar Nemzetben, majd ezt követően két évig az Új Ember című hetilapban volt olvasható. Ezekből a kis esszékből állt össze ez a könyvsorozat, amelyet a könyvem egyik kritikusa megtisztelőleg „egyperces” művelődéstörténeti esszéknek nevezett el.
Az első, a Gömörről ködben, fényben címmel Rimaszombatban jelent meg 2010-ben, s a címéhez híven a gömöri anyagot tartalmazza. A második kötet (az itteni sorszám szerint az I.) Erdélyről, Partiumról és Moldváról szól, a II. alcíme szerint Carnantumtól Muzsalyig vezeti végig az olvasót. A III. egy kicsit kivétel: egyfajta válogatás eredményeként a középkori Magyarország premontrei emlékeit mutatja be. Ebben a kötetben sokkal több a kép – színesek is vannak –, mert egy kiállításom anyagát is tartalmazzák, amely mellé Szent Ágoston Vallomásiból vett idézeteket társítottam. A negyedik (alcíme szerint Laskótól Laskodik), és a mostani (alcíme szerint Gyántásországtól Gömörországig) anyaga szintén hasonló a II.-hoz. Tervünk és szándékunk szerint még egy résszel kiegészül, és így lesz teljes ez a sorozat.
A könyvsorozat címe Kormos István egyik verséből, az ATLANTISZból származik:
Gyerekkorom Atlantisza.
elsüllyedt mesebeli tájam!
Fölötted hullámzik a tenger,
csapkod az idő szárnya törten,
szemem húnyom, fejem lehajtom,
zöld hullám zúdul át fölöttem.
Ezek a kis esszék a jelenben íródtak, de közben mindig a múltra, az ott történtekre gondoltam. Így és ezért ez a könyv látomás, vallomás és leírás. Az eltűntnek vélt, az alig ismert magyar középkorról szól: a mellékelt képeken a múlt dereng elő, hol homályosan, hol szokatlanul élesen. Ezek együtt azt mutatják, hogy hajdan itt mi is volt s abból mi maradt meg.
Móser Zoltán
Az Alámerült Atlantiszom című könyvsorozatnak eddig megjelent köteteit most 12250 forint helyett 8600 forintért megvásárolhatók:
Alámerült Atlantiszom I. – Érdtől Szeretig
Alámerült Atlantiszom II. – Carnuntumtól Muzsalyig
Alámerült Atlantiszom III. – A középkori Magyarország premontrei emlékei
Alámerült Atlantiszom IV. – Laskótól Laskódig
Alámerült Atlantiszom V. – Gyántásországtól Gömörországig

További információk

Műfaj

Könyv/oktatóanyag

Előadó

Móser Zoltán

Megjelenés éve

N/A