Kaláka: Ünnepi Szonettkoszorú József Attila Tiszteletére

3.000 Ft

2016

Kategória:

Leírás

Dalok:
1 Hazám (7. szonett)
2 („Számkivetve”: honvágyas utakon szebb hazát tévedni)
3 (Még bennem él)
4 (Van bocsánat)
5 (Csavart elme)
6 (Nyakamba portrét)
7 (Láncon: nekem ezt nem)
8 (J.A. változat)
9 (Kit remény vezet)
10 (Hazám, ha még vagy)
11 (Ha szegényen, ha gazdagon)
12 (J.A. szonettjére)
13 (Hogy mi ne)
14 (Szo{morú}nett)
15 (Taarts magasba)
16 Hazám (7. szonett)
2015 áprilisában a Költészet Napja alkalmából József Attila dalokat énekeltünk a Ferencvárosi Önkormányzat meghívására. Akkor ismertük meg az Ünnepi szonettkoszorút, és nagy örömünkre akkor kaptuk a kérdést, volna-e kedvünk és őnk, hogy a versekre dalokat írjunk, és ezeket megjelentessük József Attila halálának évfordulójára, december 3-ra. Megtisztelőnek éreztük a felkérést, már a költők névsora is különös összefogást sugallt. Öröm látni, hogy egy ilyen akcióban különböző korú, világlátású, stílusú költők részt vesznek. Érezhetően sok a különbség a szonettek írói között, de összekötő kapocs József Attila tisztelete és a hazaszeretet.
Igyekeztünk a költői forma zenei megfogalmazását is megtalálni, ezért született a mesterszonettre egyszerű, két hangból álló „dallam”, amelyből minden egyes dal kiindulhat, és oda visszatalálhat, természetesen más hangnemben, más ritmusban, ahogy azt az adott vers kívánja.
Ezúton is köszönjük a felkérést, nagy öröm, hogy nagy költőnk életművét szülőhelye, Ferencváros fontosnak tartja, és ilyen remek formákat is kitalál, hogy József Attila költészetét mai módon is tovább gondoljuk.
Gryllus Dániel

További információk

Műfaj

Népzene/világzene

Előadó

Kaláka

Megjelenés éve

N/A