Akció!

Herczku Ágnes: Tüzet Viszek………

2.500 Ft

Erős gyökerekből táplálkozva – nyitottan az újra.

„Tüzet viszek, lángot viszek…“ – kezdi a gyerekkorunkból jól ismert mondóka. Ezen a lemezen a tűz az eltűnőben lévő paraszti hagyomány képviselőinek kultúráját, tudását, szellemi, emberi értékeit; az őket felvételeken megőrző és továbbadó kutatók elhivatottságát és a magyar népzene iránti szerelmét, valamint az ebből a kincsből táplálkozó zenészek és alkotók műveinek elemi erejét és inspirációját szimbolizálja.

Általánosságban pedig azt a „valamit“, ami szemmel nem látható, belülről hajtja az embert és egyre csak viszi, mind tovább és tovább.

Vendégeim a hagyományt még megélő Nagy Öregek közül két erdélyi asszony, a 87 éves Maneszes „Láli“ Józsefné Tóth Mariska és a 80 éves András Erzsi „Erdei“, akik 2011-ben megkapták a „Népművészet Mesterei“ kitüntetést. Az utánunk jövő generációt a debreceni 11 éves pacsirta, Fekete Boglárka képviseli.  A kíséretet pedig olyan fantasztikus zenészek játszák, akiknek az elhivatottsága, stílusa, hangszertudása, hol rajongással tölt el, hol pedig csendes alázatra int…
Velük  úgy éltetem tovább ezt a tüzet, ahogy ezt a maguk természetességével a régiek is tették: erős gyökerekből táplálkozva – nyitottan az újra.” (Herczku Ágnes)

Kategória:

Leírás

Előadók:
Herczku Ágnes- ének
+
Gombai Tamás- hegedű
Pál István Szalonna- hegedű
Vizeli Balázs- hegedű
Mester László Pintyő- brácsa
Szabó Dániel- cimbalom
Ürmös Sándor- cimbalom
Szabó Csobán Gergő- bőgő
Dés András- kanna

További információk

Műfaj

Népzene/világzene

Előadó

Herczku Ágnes

Megjelenés éve

N/A