Dunán innen, Dunán túl Gyűjtőnapló 1952. január 17 — 1964. május 1.

1.200 Ft

Kategória:

Leírás

Négyéves főiskolai tanulmány után, 1951 júniusában jeles eredménnyel végeztem a budapesti Zeneakadémián, a középiskolai ének- és zenetanári valamint karvezető szakon. Mikor ezután munkát kerestem, mert szerettem volna elhelyezkedni, három helyen is közölték velem, hogy — származásom miatt — állami állást nem kaphatok.
1952 januárjában jelentkeztem a Magyar Tudományos Akadémián működő Magyar Népzene Tára Szerkesztőségében, ahol — néhány hetes próbaidő után — hozzájárultak ahhoz, hogy ott fizetés nélküli gyakornok legyek, és a nyomdai előkészítésen kívül vidéki adatgyűjtéssel is foglalkozzam. Ettől kezdve — több-kevesebb rendszerességgel — 14 éven át, kutatótársakkal vagy egymagam, közel 300 napot töltöttem helyszíni kutatással, és ezalatt 17 megyében (beleértve Nyitra, Gömör, Udvarhely és Csík megyéket is) 176 falujában 4471 népdalt gyűjtöttem.’
A fenti idézet Vikár László előszavából származik, aki gyűjtőnaplójába a tudományos feljegyzések mellé sok esetben napi eseményeket, személyes élményeket is rögzített, ezáltal adva átfogó korképet az időszakról.
‘A könyv naplójegyzetei az ötvenes évek Magyarországát idézik, a népzenegyűjtő nehézségein és küzdelmein keresztül mutatva be egy olyan kort, amelyben a padláslesöprések mindennaposak voltak, amikor vidéken gyanús volt minden (városi) idegen, amikor a határ mellett lévő településekre csak határsáv-igazolvánnyal lehetett belépni.’
Vikár László a Magyar Tudományos Akadémián 1953-ban megalakult Népzenekutató Csoport megbízásából, több mint egy évtizeden keresztül 17 megye 176 falujában 4471 népdalt gyűjtött. Ez alatt az idő alatt közel 300 napot töltött helyszíni kutatással. A kötet erről a nagyarányú gyűjtő- és kutatómunkáról számol be, korabeli terepnapló és egyéb helyszíni feljegyzések alapján. Valódi kordokumentum, amely az 1950-es, 60-as évek Magyarországát mutatja be a népzenekutató naplójegyzetein keresztül. A kötetet a szerző saját lejegyzésű kézírásos kottái, rajzai, fényképfelvételei gazdagítják.
A könyvhöz megvásárolható, az eredeti felvételeket tartalmazó – CD melléklet is.

További információk

Műfaj

Könyv/oktatóanyag

Előadó

Vikár László

Megjelenés éve

N/A