Dresch Quartet: Kapu és kert

3.000 Ft

“Azoknak, akik nem tudják: minden igaz, amit Dresch Mihályról írni szoktak. Hogy igazi hős, hogy két évtizede járja a maga útját, hogy úgy rakja össze a magyar népi és bartóki hagyományt a legmagasabb színvonalú jazzel, mintha a Village Vanguard Mérában lenne”

A lemezen hallható hat kompozíció szinte mindegyike Dresch Mihály szerzeménye.

Akárcsak a korábbiakra, erre a Dresch Quartet lemezre is személyesség és a bensőségesség jellemző.
A hangzás, amely a magyar népzene és a jazz mozgó darabkáiból áll össze és nem, csak stílus, hanem zenei filozófia is. Dresch Mihály alkotótársai az album elkészítésében cimbalmon Lukács Miklós, bőgőn Hock Ernő, dobon pedig Baló István voltak.
“Nem tartja magát műfajteremtőnek, pedig nagyon is az: nincs még egy alkotó, aki így ötvözné az amerikai fekete jazz harmóniamozgását és improvizációs technikáját a magyar népdalkinccsel és lelkülettel, akinél e két egymástól távoli világ ennyire míves és természetes egységet alkotna. Aki tényleg ennyire hamisítatlan „magyar jazzt” játszana. Dresch Mihály számára az elmúlt harmincöt évben a zenélés persze mindig is személyes identitáskeresés volt, befelé élt, belülről építkezett, konokul, következetesen járta a maga útját, függetlenül attól, hogy az mennyire tűnt korszerűnek vagy sikeresnek.” (Jávorszky Béla Szilárd)

Kategória:

Leírás

Dalok:
1. Át a kőtengeren (M. Gizi Néni emlékére) / Dresch 10:53
2. Ereszkedő / Dresch 13:08
3. Futás Miska / Dresch 3:59
4. Kapu és kert / Dresch 9:33
5. Széki köszöntő / trad./arr., Dresch 6:52
6. Bizalom (Zsuzsinak ajánlom) / Dresch 6:27

Előadók:
Dresch Mihály tenor és szoprán szaxofon, fuhun, ének
Lukács Miklós cimbalom
Hock Ernő nagybőgő
Baló István dob

További információk

Műfaj

Jazz

Előadó

Dresch Mihály

Megjelenés éve

N/A