Barsi Ernő: A muzsikáló Gárdonyi Géza

990 Ft

Kategória:

Leírás

Ebben a 2013. esztendőben a 150 éve született Gárdonyi Gézát ünnepli magyarságunk határainkon belül és kívül. Budapesten újra kiadják összes műveit, hogy eljussanak minél több kézhez, s erősítsék nemcsak műveltségüket, hanem magyarság tudatukat is.
Ez a tanulmány még a 100 éves évfordulóra készült, s azt követően 1965-ben került kiadásra a győri Tanítóképző Főiskola Embernevelés című kötetében. Azzal a céllal, hogy Gárdonyinak a közfelfogásban ismeretlen oldalát, a „muzsikáló Gárdonyit” ismertesse meg, követendő példának állítva elsősorban azok számára, akik a jövő nemzedék művelődését szolgálják mind iskolai, mind iskolán kívüli művelődési munkában.
Gárdonyi felismerte, hogy a zenének közvetlenül az érzelmekre ható hatalmas ereje nélkül nem lehet sikerrel elvégezni az emberi tudatformálás hatalmas munkáját, ezért nem panaszkodott, hogy sok munkája ellenére nehéz életkörülmények között telnek napjai, hanem hozzáfogott a gyakorláshoz, a hegedűjáték tudományos és pedagógiai irodalmának tanulmányozásához és a hegedűjátékban tanítóképzőben szerzett alapjából kiindulva eljutott a nagy mesterek műveinek játszásához: Bach szóló hegedű szonátái, Beethoven zongora-hegedű szonátái, sőt a hegedűtechnika csúcspontját jelentő Paganini művek játszásáig. Ez aztán élete nehézségeinek elviseléséhez erőt és sok örömet is adott számára.
Nagyon köszönöm a Magyar Kultúra Kiadó vezetőjének, Takács Zsoltnak, felelős kiadójának Takács Szilviának és minden kedves munkatársának, hogy tanulmányomat újra kiadta. Nem tanulmánykötetbe illesztve, hanem külön kiadásban, lehetővé téve, hogy így még több kézbe eljusson. Szívből kívánom, hogy Gárdonyi írásainak olvasásán kívül élete példáját is minél többen kövessék, erősítve vele mind a saját, mind a gondjaikra bízottak magyarság tudatát, megmaradásunk biztosítékát.
Barsi Ernő
Előszó – 3
A muzsikáló Gárdonyi Géza – 5
A szülői háztól kapott örökség – 8
Gárdonyi zenei képzése iskolai tanulmányai folyamán – 10
A hegedülő néptanító – 31
Gárdonyi hegedűjátéka – 38
Gárdonyi hegedűmetodikai problémái – 55
Gárdonyi zeneirodalmi beállítottsága – 63
A hegedülés alkalmai – 77
A hegedűjáték szerepe és lehetőségei a mai tanítóképzésünkben Gárdonyi Géza példájának tükrében – 81
Irodalom – 85

További információk

Műfaj

Könyv/oktatóanyag

Előadó

Dr. Barsi Ernő

Megjelenés éve

N/A