Akció!

Bach: Das wohltemperierte Klavier I – Dobozy Borbála 2 CD

4.000 Ft

Egy hangszeres előadó életében ünnepi pillanat, mikor eljut oda, hogy eljátssza vagy feljátssza Johann Sebastian Bach legnagyobb, legfajsúlyosabb szólóműveit. Dobozy Borbála csembalóművész pályafutásában is ünnepet is csinált belőle.

A billentyűsjátékosok esetében akár a Goldberg-variációkat, akár A fúga művészetét – akár pedig a mind közül legnagyobb volumenű, kétkötetes „A jól behangolt billentyűst” nézzük: a zenetörténet gigászi teljesítményeivel találkozunk.

1722-es datálású a szerzői kézirat, amely a Wohltemperiertes Klavier I. kötetének teljes anyagát tartalmazza, de Bach az 1720-as és 30-as években is még legalább kétszer revideálta a sorozat egyes tételeit. „A művek műve” – ilyen elragadtatottsággal vélekedett róla például Robert Schumann – és megalapozottan. A sorozat két kötetének mindegyikében 24 prelúdium és fúga található, az összes dúr és moll hangnemben, félhangonként emelkedő sorrendbe rendezve. Ez egyedülálló vállalkozás volt – melyet aztán később Chopin és Sosztakovics is példának használt.

Bach Das wohltemperirte Clavier című sorozata önmagában is egy kivételes zenemű – eljátszani pedig mind művészileg, mind szellemileg, mind fizikailag kivételes vállalkozás. A BMC Records új 2 CD-s megjelenésén Dobozy Borbála előadásában pedig a teljes első kötet elhangzik.

Dobozy Borbála csembalójátékát, lemezeit már évtizedek óta élvezhetjük, és ezen a dupla albumon, egy páratlan művet megvalósítva teljes művészi nagyságában mutatkozik meg. Igazán magas színvonalú, élményteli előadásban hallgathatjuk végig a Das wohltemperierte Klavier teljes első kötetét, egy olyan lélekkel teli, emberközpontúan szép értelmezésben – ráadásul kifinomult korhű barokk játékkal bemutatva, hogy két órát végigülve sincs is kedve felállni az zenerajongónak.

A BMC Records lemezeiről általánosságban is elmondható, hogy jól szólnak, hallhatóan gondos hangmérnöki munkával készülnek felvételeik. De itt külön ki kell emelnem, hogy minden tekintetben kiváló felvétel született, melynek stúdiómegvalósítása is kiemelkedő színvonalú: gyönyörű akusztikával szól a Bach idejéből származó Blanchet csembaló másolata.

Komlós József JR

Kategória:

Leírás

A csembaló rendelkezik egy – a maga korában még ritkán előforduló – 16 lábas húrsorral is, amely a többi regiszterhez kapcsolva grandiózus hangzást eredményez. E Harraß-kópia különlegesen inspiráló volt a kor nemzeti stílusait, műfajait, szerkesztésmódjait szinte enciklopédikusan felsorakoztató monumentális gyűjtemény második kötetének megszólaltatásához. E tartalmában utolérhetetlen sorozat gazdagsága, változatossága néhány tételben a hangszín-kombinációs lehetőségek minél teljesebb kihasználására, gyakoribb regiszterváltásokra, esetenként orgonaszerű előadásmódra késztetett engem. A felvétel Jürgen Ammer hangszerkészítő mester emléke előtt is tiszteleg. Köszönet Jan Bečička, Stanislav Hüttl és Petr Šefl cseh mestereknek, akik a munkát az ő szellemében folytatták és lehetővé tették, hogy a felvétel már e nem mindennapi hangszeren készülhetett el.
Hálával tartozom Frank Mehlfeld úrnak, aki a csembalót nagyvonalúan rendelkezésemre bocsájtotta.
DOBOZY BORBÁLA felsőfokú csembalótanulmányait Zuzana Růžičková vezetésével a pozsonyi Zeneművészeti Főiskolán kezdte, majd a prágai Zeneakadémián folytatta nála. A következő években a historikus előadói gyakorlatot tanulmányozta: először a salzburgi Mozarteumban Liselotte Brändle, Nikolaus Harnoncourt és Johann Sonnleitner irányításával. Ezután még egy évig tanult a zürichi Zeneakadémián Johann Sonnleitner tanítványaként.
1983-ban díjat nyert a belgiumi Brugge-ben rendezett nemzetközi csembalóversenyen. Kurzusokat tartott Magyarországon, Norvégiában, Németországban, Ausztriában, Fehéroroszországban, Szlovéniában, Szerbiában. 2005-2013-ig a franciaországi Thoiryban évente megrendezésre kerülő „Brillamment baroque” régizenei kurzus tanára volt.
Európa legtöbb országában és az USA-ban koncertezett, rádió-, TV- és lemezfelvételeket készített.
Dobozy Borbála művészi tevékenysége középpontjában Johann Sebastian Bach életműve áll: szinte minden csembalóra írt kompozícióját eljátszotta, beleértve összes zenekari és kamaraművét is. 2010-ben Csehországban megjelent Goldberg Variációk-felvétele komoly elismerést váltott ki. A Hudební rozhledy cseh szaklap hasábjain így méltatták: „Az előadó nemcsak technikailag tökéletesen felkészült, ami lehetővé teszi, hogy a legnehezebb variációkat is varázslatos könnyedséggel játssza, de Bach zenéje iránt is tökéletes érzékkel rendelkezik. Átgondolt interpretációja az idővel való bánásmódján, az egyes variációk tempóin és részletesen kimunkált artikulációján alapul, ami a műveknek még több lendületet ad… a legmagasabb előadói színvonalat képviseli.”
Repertoárja szinte az egész csembalóirodalmat felöleli, beleértve a 20. századi és a kortárs zenét is. Több magyar zeneszerző – Arányi-Aschner György, Balázs Árpád és Hidas Frigyes – komponált már számára műveket, így számos ősbemutató fűződik a nevéhez. A budapesti Liszt Ferenc Zeneakadémia docense, a csembalóosztály vezetője.
Gottlieb Muffat műveit tartalmazó albuma (Componimenti musicali per il cembalo) 1992-ben elnyerte a Hamburgi Német Lemezkritikusok Díját. 2011-ben Liszt Ferenc-díjat kapott. 2013-ban DLA doktori fokozatot szerzett. Disszertációja „Georg Anton Benda és csembalószonátái” címmel magyar és cseh nyelven könyvalakban is megjelent (Magyar Kultúra Kiadó, 2014 és 2016) 2017 júniusa óta a Magyar Művészeti Akadémia Zeneművészeti Tagozatának levelező tagja.