Annus Néni Daloskönyve / DVD Melléklettel

5.900 Ft

Hideg ​Istvánné Lakatos Anna, az erdélyi Mezőség jeles nótafája, táncos adatközlője és mesemondója, a Népművészet Mestere: sokunknak ismerőse. Általában távoli ismerőse. Népzene- és néptánckedvelők: mind ismerünk néhány „klasszikus füzesi nótát”, melyeket Annus néni előadásában fesztiválokon, táncházakban, hangzó felvételeken újra és újra hallhatunk.
E kötet és DVD-korong szerkesztői különösen közeli, őszinte barátságot ápolnak Annus nénivel. Kiadványuk célja: hadd váljék a sok-sok távoli ismerős, hozzájuk hasonlóan – legalább zenei szempontból – Annus néni közeli ismerősévé! Hallgassunk végig csaknem ötszáz dalát, olvassuk el a hozzájuk fűzött emlék-megjegyzéseit, s vegyük észre, hogy nótafánk zenei világa több is, más is, mint azt esetleg hittük. Barátkozzunk meg a gondolattal, hogy az ismert és – népzene-történeti és sztétikai jelentőségük révén – méltán híres ördöngösfüzesi dalok egy hatalmas, meglehetősen heterogén dalkészlet részeként élnek. Döbbenjünk rá: milyen nagymértékben közös ez a dalkészlet saját – Zala, Hont, Csanád, Szatmár megyei – nagyszüleink népdalkincsével. E nézőpontból másként tűnnek majd érdekesnek a füzesi nóták. És fedezzük fel a helyi népzenei hagyomány számos további gyöngyszemét is, melyek idáig nem kaptak helyet a fesztiválok, CD-k műsorában.
Annus néni dalait nem zenei rendben vagy tartalmi csoportosításban, hanem szövegkezdetük ábécé-rendjében találjuk. Így mintha a legkülönbözőbb zenei stílusok tarka mezeivirág-csokra tárulna elénk. A zenei stílusok közti eligazódást az egyes dallamokra vonatkozó jegyzetanyag igyekszik megkönnyíteni. A dalok egy részének kottaképét is megtalálja az olvasó a kötetben. Annus néni önéletírása pedig – néprajzi és esztétikai értékei okán is – a kiadvány különleges ajándéka.
Erdélyi- Molnár Klára

 

Elfogyott

Kategória:

Leírás

Hideg Anna az erdélyi Mezőség jeles nótafája, táncosa, mesemondója, a Népművészet Mestere. A rendhagyó zenés könyvbemutató témája az a nemrégiben megjelent DVD melléklettel ellátott könyv, amely Annus néni önéletrajzát, archív fényképeit, 500 dalát, a dalokhoz fűzött emlékmegjegyzéseit és 200 dal kottaképét tartalmazza. A kiadvány néprajzi értékei okán egyedülálló a maga nemében. Rangját tovább növeli az óriási dal repertoárral rendelkező, 79. évében járó Hideg Anna néni különleges szellemi teljesítménye is.

További információk

Műfaj

Könyv/oktatóanyag

Előadó

N/A

Megjelenés éve

N/A