Title
Dunán innen, Dunán túl Gyűjtőnapló 1952. január 17 -- 1964. május 1.

Ár
1 200  Ft
Előadó
Kép
Akciós
Ki
Újdonság
Ki
CD leírás

"Négyéves főiskolai tanulmány után, 1951 júniusában jeles eredménnyel végeztem a budapesti Zeneakadémián, a középiskolai ének- és zenetanári valamint karvezető szakon. Mikor ezután munkát kerestem, mert szerettem volna elhelyezkedni, három helyen is közölték velem, hogy -- származásom miatt -- állami állást nem kaphatok.
1952 januárjában jelentkeztem a Magyar Tudományos Akadémián működő Magyar Népzene Tára Szerkesztőségében, ahol -- néhány hetes próbaidő után -- hozzájárultak ahhoz, hogy ott fizetés nélküli gyakornok legyek, és a nyomdai előkészítésen kívül vidéki adatgyűjtéssel is foglalkozzam. Ettől kezdve -- több-kevesebb rendszerességgel -- 14 éven át, kutatótársakkal vagy egymagam, közel 300 napot töltöttem helyszíni kutatással, és ezalatt 17 megyében (beleértve Nyitra, Gömör, Udvarhely és Csík megyéket is) 176 falujában 4471 népdalt gyűjtöttem."
A fenti idézet Vikár László előszavából származik, aki gyűjtőnaplójába a tudományos feljegyzések mellé sok esetben napi eseményeket, személyes élményeket is rögzített, ezáltal adva átfogó korképet az időszakról.

"A könyv naplójegyzetei az ötvenes évek Magyarországát idézik, a népzenegyűjtő nehézségein és küzdelmein keresztül mutatva be egy olyan kort, amelyben a padláslesöprések mindennaposak voltak, amikor vidéken gyanús volt minden (városi) idegen, amikor a határ mellett lévő településekre csak határsáv-igazolvánnyal lehetett belépni."

Vikár László a Magyar Tudományos Akadémián 1953-ban megalakult Népzenekutató Csoport megbízásából, több mint egy évtizeden keresztül 17 megye 176 falujában 4471 népdalt gyűjtött. Ez alatt az idő alatt közel 300 napot töltött helyszíni kutatással. A kötet erről a nagyarányú gyűjtő- és kutatómunkáról számol be, korabeli terepnapló és egyéb helyszíni feljegyzések alapján. Valódi kordokumentum, amely az 1950-es, 60-as évek Magyarországát mutatja be a népzenekutató naplójegyzetein keresztül. A kötetet a szerző saját lejegyzésű kézírásos kottái, rajzai, fényképfelvételei gazdagítják.

A könyvhöz megvásárolható, az eredeti felvételeket tartalmazó - CD melléklet is.

Variations