Title
A Kultuszminiszter / Gróf Klebelsberg Kuno

Ár
1 000  Ft
Előadó
Kép
Műfaj
CD_leírás

A Kultuszminiszter

A művelődéstörténeti sorozat neves történészek, oktatáskutatók, irodalom-, vallás - és művelődésztörténészek közreműködésével, számos hazai és külföldi tudományos intézmény segítségével, eredeti helyszínek, korabeli dokumentumok és archív filmrészletek bemutatásával idézi fel a XX. század legsikeresebb magyar kultúrpolitikusának életét, korát, csodált és máig utánozhatatlan teljesítményét.
Gróf Klebelsberg Kuno volt az egyetlen olyan politikusunk, aki a trianoni döntés után azonnal felismerte: Magyarország csak úgy tud kilábalni e súlyos nemzeti traumából, ha nem merül el az önsajnálat mocsarában, hanem előre néz, s építkezni kezd. Klebelsberg figyelme az oktatás, a kultúra, a közművelődés minden területére kiterjedt. Megterveztetett és felépíttetett mintegy 2500 elemi népiskolát, s életre hívott megannyi a falusi, a tanyai közösségek önművelődését segítő közkönyvtárat, olvasókört. Bécsben, Rómában korszerűsítette, Berlinben és Párizsban pedig megalapította a tehetséges magyar fiatalok tanulását segítő külföldi magyar intézeteket. Gondosan ügyelt arra, hogy a trianoni döntés utáni Magyarország területén kívül eső felsőoktatási intézményeket – áttelepítve-felépítve - pótolja a megmaradt ország területén: így indult be az oktatás Selmecbánya, Pozsony és Kolozsvár helyett Sopronban, Pécsen és Debrecenben.
Gróf Klebelsberg Kunonak a művelődés, a közoktatás, a kultúra, s a tömegsport területén tett erőfeszítéseit, eredményeit ma már elismerik.

Akciós
Ki
Újdonság
Ki
CD leírás

Film műfaja:
Dokumentumfilm
Filmrendező(k):
Szakály István
Film adathordozó:
DVD
Film nemzetisége:
magyar
Megjelenés dátuma:
2009
Régiókód:
PAL
Hang típus:
Stereo 2.0
Korhatár:
12 év
Extrák:
Fotógaléria
Időtartam:
207 perc
Forgatókönyvíró(k):
Szakály István
Operatőr(ök):
Váradi Gábor, Varró Gábor

Variations